Zonnesysteem 2

 Mijn tweede zonnestroomsysteem is geplaatst in augustus 2013 en bestaat uit 7 panelen van elk 1,65 m2 met een totaal (piek)vermogen van ruim 1700 watt. Het dak, en dus ook de panelen, zijn naar het zuidoosten gericht onder een hoek van 45 graden. De SMA omvormer zet de gelijkspanning van de panelen om naar de netspanning en is gemonteerd onder het dak op zolder. Via een kabel langs de regenpijp en door de kruipruimte gaat de geproduceerde elektriciteit naar de meterkast. Daar  is hij aangesloten op een aparte groep voor eigen gebruik of teruglevering aan het net.

De opbrengst is via een webcontact met de leverancier van de omvormer af te lezen op mijn smartphone. Dat werkt erg stimulerend om de opbrengst te volgen en een 'band' met het systeem op te bouwen. De opbrengst is gemiddeld bijna 1500 kWh per jaar en het heeft tot nu toe al ruim 6000 kWh opgeleverd. In mijn geval is dit voldoende voor het totale elektriciteitsverbruik van 3 jaar! 

In de grafiek hieronder is de gemiddelde opbrengst per maand weergegeven. Afhankelijk van het seizoen loopt de opbrengst per maand uiteen van 20 kWh (in de winter)  tot ruim 200 kWh (in de zomer).

De verdeling van de elektriciteitsproductie over het jaar (in kWh/maand)