Subsidie

Er is voor zonnepanelen een subsidieregeling beschikbaar, de SDE+ regeling. Om voor deze subsidie op in aanmerking te komen moet de zonnestroominstallatie minstens een (piek)vermogen hebben van 15 kW. Zo'n installatie heeft  een oppervlakte van 100 m2. Een gemiddelde woning heeft een geschikt dakoppervlak voor zonnepanelen van 30 a 40 m2. Dus deze subsidieregeling is voor de meeste particulieren niet weggelegd. HIJ is dan ook bedoeld voor kantoren en bedrijven.

Wel wordt de geproduceerde zonnestroom van particulieren installaties goed gewaardeerd door het energiebedrijf want voor de zon-kWh's krijgt u net zoveel terug als u betaalt voor de afgenomen elektriciteit uit het net. Dit heet 'salderen'.  U rekent dus alleen het netto elektriciteitverbruik af met uw energiebedrijf. 

Er wordt echter momenteel gewerkt aan een nieuwe regeling waarbij u in plaats van salderen subsidie ontvangt voor de teruggeleverde elektriciteit. Hoe hoog die subsidie zal worden is nog niet bekend maar uitgangspunt is dat u de kosten van het systeem in circa 7 jaar kunt terugverdienen. Deze nieuwe regeling gaat naar verwachting in 2020 in.

Bij de berekening van de besparing kunt u, bij optimale orientatie naar de zon, uitgaan van circa 900 kWh per geinstalleerde kW. Dus 3 kW levert jaarlijks ongeveer 2700 kWh op, ofwel bij een gemiddelde elektriciteitsprijs van 23 eurocent ruim 600 Euro.

 

Voor meer informatie over de subsidieregelingenwww.rvo.nl