Subsidie

Er is voor zonnepanelen een subsidieregeling beschikbaar, de SDE+ regeling. Om voor deze subsidie op in aanmerking te komen moet de zonnestroominstallatie minstens een (piek)vermogen hebben van 15 kW. Zo'n installatie heeft  een oppervlakte van 100 m2. Een gemiddelde woning heeft een geschikt dakoppervlak voor zonnepanelen van 30 a 40 m2. HIJ is dan ook bedoeld voor kantoren en bedrijven en is dus voor de meeste particulieren niet weggelegd. 

Wel wordt de geproduceerde zonnestroom van particulieren installaties goed gewaardeerd door het energiebedrijf want voor de zon-kWh's krijgt u net zoveel terug als u betaalt voor de afgenomen elektriciteit uit het net. Dit heet 'salderen'.  U rekent dus alleen het netto elektriciteitverbruik af met uw energiebedrijf. Helaas is de kans groot dat per 1 januari 2023 deze regeling langsxzaam wordt aggebouwd. Jaarlijks met 9% tot 100% in 2032.

Bij de berekening van de besparing kunt u, bij optimale orientatie en dakhoek naar de zon, uitgaan van circa 900 tot 950 kWh per geinstalleerde kW. Dus 3 kWh (9 panelen) evert jaarlijks ongeveer 2700 tot 2850kWh op ofwel bij een gemiddelde elektriciteitsprijs van 22 eurocent 600 tot 625 Euro.

 

Voor meer informatie over de subsidieregelingenwww.rvo.nl