Mooi of Lelijk

Soms hoor je dat mensen zonnepanelen op het dak lelijk vinden. Hoewel dat ook een kwestie van smaak is wil je natuurlijk dat jouw zonnestroomsysteem er goed uitziet! Daarom hier enkele tips en voorbeelden die hierbij behulpzaam kunnen zijn.

  • De zonnepanelen vallen minder op als ze overeenkomen met de kleur van de dakpannen. Hoewel er op dit punt volop nieuwe ontwikkelingen zijn kunt u in hoofdzaak kiezen uit tussen zwart (monokristallijn siilicium) en blauw (polykristallijn silicium).  Als u bijvoorbeeld donkergrijze of zwarte pannen hebt kies dan bij voorkeur voor zwarte panelen (met zwarte rand). Deze leveren bovendien iets meer op maar zijn ook wat duurder. Bent u trots op uw zonnepanelen en wilt u dan ook dat ze gezien worden, kies dan voor blauwe panelen.
  • Een goed legplan van de panelen is van cruciaal belang. Werk daarom met aaneengesloten vlakken en kies voor 'portrait' of  'landscape' montage maar geen combinatie hiervan. Zorg er bovendien voor dat de paneellijsten netjes lijnen.
  • Als u het lelijk vindt als de panelen 'op het dak' zijn geplaatst, kunt u ook overwegen om voor een 'in het dak' systeem te kiezen. De panelen worden dan in het dakvlak gemonteerd ter vervanging van de  pannen. Deskundige installatie is wel vereist want de kans op lekkage ligt op de loer.
  • Op plaatsen waar de beschaduwing groot is (bijv. bij dakkapel of rookgasafvoer), kunt u een dummy paneel (uiterlijk gelijk maar zonder zonnecellen) laten plaatsen zodat het zonnepaneelvlak toch een geheel lijkt. Dit kan ook bij een schuine dakrand zodat geen lelijke 'zaagtand' ontstaat.

Mooie voorbeelden

Zwarte zonnepanelen op donkergrijze ondergrond

Zonnenpanelen vormen een aaneengesloten vlak

De zonnedakpannen vormen een geheel met de rest

Lelijke voorbeelden

Panelen hangen over de dakrand heen: bij storm niet echt veilig!

Lelijke kartelrand bij dakhoek; met dummys te verhelpen

Een lappendeken aan zonne-panelen en -collectoren geeft een onrustig beeld